Is jouw (nieuwe) woning klaar voor de lente? Dit is jouw alert voor woningonderhoud

Ein-de-lijk, de lente is aangebroken. Het is fantastisch om zelf een woning te bezitten,
maar het is ook belangrijk om de woning te onderhouden.
Tijd om de woning na te lopen en voor te bereiden op het aankomende seizoen.
Met de volgende punten zorg je ervoor dat jouw woning in een goede staat blijft:

 

1. Dak en dakgoten nakijken en leegmaken.

De start van de lente is een goed moment om de dakgoten na te lopen. Zijn ze schoon? Zitten er beugels los of is de goot verstopt? Bij sommige woningen is het een kwestie van even uit het raam kijken en bij andere woningen heb je een ladder nodig. Durf je het niet aan? Vraag het in je directe omgeving of laat het aan een vakman over.

2. Zonnepanelen schoonmaken

Steeds meer woningen hebben zonnepanelen en nu dat de zon weer om de hoek komt kijken, is het belangrijk dat de panelen schoon zijn. Zo geniet je optimaal van de eerste sterke zonnestralen. Door de ligging van de panelen kun je er zelf vaak slecht bij dus tijd om een vakman in te schakelen.

3. Buitenkraan opendraaien

Als het goed is heb je de buitenkraan dichtgedraaid toen de winter begon. Nu hebben we (gelukkig) niet zo’n strenge winter gehad, maar het risico lopen dat je leidingen kapot vriezen wil je natuurlijk niet. Nu de lente in aantocht is, kun je de buitenkraan weer opendraaien.

4. Zonwering

Omdat de zomers in Nederland steeds warmer worden, is het verstandig om in de lente al te checken of je zonnewering werkt en voldoende schaduw geeft. Heb je geen zonnewering? Dan is het misschien een goed moment om hierover na te denken en te gaan oriënteren. Dan heb je de zonnewering nog op tijd in huis in verband met (soms hele lange) levertijden.

5. Ramen en deuren

Hoe is de staat van je kozijnen, de kitvoegen en het glas? Is het dit jaar nodig om de kozijnen opnieuw te schilderen of je kitvoegen te herstellen? Plan dit optijd in, want het is belangrijk om je kozijnen goed te houden. Je wilt voorkomen dat er regen tussen je dubbel of driedubbel glas komt. Een beetje onderhoud scheelt vervangen over een aantal jaar! Heb jij een hordeur of horren voor de ramen? Deze kun je nu weer van zolder halen en plaatsen. Laat die mooie lente dagen (zonder muggen op je slaapkamer) maar komen!

6. Ventilatieroosters

Frisse lucht is belangrijk in huis voor een goede gezondheid. Loop daarom je ventilatieroosters na. Werken ze nog of zijn ze toe aan een schoonmaakbeurt? Je kan de roosters van het raam af klikken of schroeven en ze vervolgens laten weken in een sopje. Ventilatieschuiven kun je eenvoudig stofzuigen.

7. Groene aanslag verwijderen

Helaas verkleurd de bestrating in de herfst en winter vaak naar een grauwe groene kleur. Tijd om de tuin weer aantrekkelijk te maken door de groene aanslag te verwijderen. Een milieuvriendelijke methode is om voegzand te strooien en zo de groene aanslag van de tegels af te schuren. Ook kun je met een emmer heet water en een biologisch schoonmaakmiddel de aanslag weg schrobben. Kijk uit met schoonmaakazijn of de hogedrukspuit. Dit is voor je tegels en je planten op de lange termijn schadelijk.

Als je dit artikel helemaal hebt gelezen, dan ben je serieus over het onderhoud van je woning en dat is erg verstandig.
Het kost misschien wat tijd en geld om je woning te onderhouden, maar doe je elk seizoen een beetje, dan gaat alles veel langer mee.

Volg onze facebookpagina om een alert te krijgen wanneer het weer tijd is voor het seizoensonderhoud.