Verbouwen? Door deze klussen wordt je huis meer waard.

Wil je binnenkort je huis verkopen en/of de waarde van je huis verhogen? Dan is deze blogpost voor jou!
Hieronder sommen we alle klussen op die je kunt doen om je woningwaarde te vermeerderen.

Uitstraling van je interieur

Een belangrijk aspect van de waarde van je woning is hoe een potentiële koper naar je huis kijkt. Vaak kijkt iemand tijdens een bezichtiging niet naar het leidingwerk of de dakpannen, maar naar de sfeer in de woning, met name de keuken en badkamer. Dus staat het aanpakken van de keuken of badkamer op de planning, denk dan aan een neutrale basis.

Het laatste wat je wilt is dat iemand afknapt op een van deze belangrijke ruimtes, waardoor hun bod automatisch lager wordt. Ook is het een slim idee om uitgesproken geverfde muren, opnieuw te witten of te kiezen voor een neutrale kleur.

Woningonderhoud

Wanneer je woning getaxeerd wordt, word er uiteraard gekeken naar de staat van de woning. Zorg dus dat het onderhoud van je woning op orde is. Denk hierbij aan (van boven naar beneden): Hoe liggen je dakpannen erbij en het lood? Zijn je dakgoten en regenpijp schoon? Hoe zit het met je gevel, kozijnen en kitwerk? (ook op de badkamer en in de keuken) en tot slot wanneer is er voor het laatst onderhoud gepleegd aan de CV-ketel? Zorg dat deze onderwerpen aandacht hebben gehad voordat de makelaar – taxateur langskomt.

Woonoppervlakte

De waarde van je woning stijgt automatisch wanneer je de woonoppervlakte vergroot. Dit kan je bijvoorbeeld doen door te kiezen voor een aanbouw. Niet voor elke woning is dit een ideale keuze, let er bijvoorbeeld op dat je nog genoeg tuin overhoud. Ook kun je ervoor kiezen om een inpandige garage (gedeeltelijk) om te bouwen naar leefruimte.

Een inpandige garage wordt namelijk niet meegerekend als woonoppervlakte, maar als overige inpandige ruimte. Wat simpelere manieren om meer woonoppervlakte te creeren is een dakkapel plaatsen of bijvoorbeeld een vaste kastenwand verwijderen.

 

Verduurzamen

Het energielabel is nog nooit zo belangrijk geweest als vandaag. Potentiele kopers hechten meer waarde aan het label door de stijgende kosten. Een groene en energiezuinige woning heeft label A en een verouderde en ongerenoveerde woning heeft vaak een label G. Wat een woning aantrekkelijk maakt is een positief energielabel. Er zijn een aantal aanpassingen die je kunt doen in jouw woning, om dit label te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van het dak, vloer of spouwmuur. De regels voor het isoleren van de spouwmuur zijn in 2023 veranderd.

Dit betekent dat je eerst een ecologisch onderzoek moet laten verrichten of er vleermuizen in je spouw leven.Dit kan tot 2 jaar duren en is een flinke uitgave, houdt hier dus rekening mee. Een simpelere oplossing is om bijvoorbeeld de ramen te vervangen door HR++ glas, mits dat nog niet aanwezig is in de woning. Ook zijn zonnepanelen een duurzame keuze voor jouw energierekening en -label, welke panelen je hebt maakt overigens niet uit. Hier wordt niet naar gekeken.

Kortom er zijn veel manieren om je woningwaarde te vermeerderen. Eigenlijk doe je dit dus al wanneer je de muur schildert of je CV- ketel laat onderhouden. Een onderhouden en sfeervol huis is altijd meer waard.