Starters: Waarom je het beste een woning kunt kopen voor je 35ste

Starters opgelet, denk jij eraan om een deze jaren een eigen woning te kopen? Doe je dit voor je 35ste, dan is dat een stuk goedkoper en wel om deze reden: Je hoeft dan namelijk geen overdrachtsbelasting* te betalen.

Wat houdt overdrachtsbelasting in?

Overdrachtsbelasting is een deel van de kosten koper en betaal je wanneer je een woning koopt. Dit is 2% van de koopsom als je zelf in de woning gaat wonen. Koop je de woning als belegger of is het een vakantiehuis dan ligt de hoogte zelfs op 10,4%. Ook als je als stel een huis koopt en jouw partner is al 35, dan moet hij of zij wel 2% betalen over de helft van de koopprijs en degene onder de 35 niet.

Waarom dat sterretje bij geen overdrachtsbelasting* ?

Er zitten namelijk wel een paar regels aan verbonden. De koopsom van de woning mag niet boven de €440.000 liggen (gebaseerd op 2023). Deze grens gaat in 2024 omhoog naar €510.000. Ook geldt de overdrachtsbelasting niet als je uit elkaar gaat en één iemand in de woning blijft wonen, eigenaar wordt door een erfenis of als je door een huwelijk samen eigenaar wordt. Wil jij dus gebruik maken van deze vrijstelling dan moet je een verklaring overdrachtsbelasting invullen en meenemen naar de notaris tijdens de overdracht van het huis.

Mogelijkheden

We snappen dat het steeds moeilijker wordt voor starters om hun eerste woning te kopen, dus als een jong en dynamisch team willen we benadrukken dat we deze blog niet schrijven alsof een woning kopen financieel niets voorstelt. Wat we wel graag doen is advies geven bij de juiste keuzes! En als we jou daarmee een aantal euro’s kunnen laten besparen dan delen we dat graag! Je mag ook altijd contact opnemen als je advies wilt over bepaalde keuzes. Wij kijken graag met je mee!

Dus ben jij onder de 35 jaar oud en denk jij erover om een woning te kopen in de toekomst, houd dan zeker de bovenstaande informatie in je achterhoofd. Heb je hulp nodig met het vinden van je droomhuis? Stel een alert in op Copaan en ontvang een bericht als er een woning online komt die aan jouw wensen voldoet.