(Klus) woning op het oog? Maak je plannen haalbaar met een bouwdepot

Je hebt een woning gevonden waar je de potentie zeker van ziet, maar waar nog een hoop aan moet gebeuren. Wist je dat je verschillende verbeteringen mee kan laten financieren in je hypotheek waardoor een riante dakkapel of een nieuwe keuken toch niet zo ver weg lijkt te zijn? Nu wordt dat klushuis die al 3 maanden op Funda staat opeens toch wel interessant!

Hypotheek afsluiten

Wanneer je naar de hypotheek adviseur gaat om te berekenen hoe hoog jouw maximale hypotheek kan zijn, weet je ongeveer in welk zoekgebied je aan de slag kan. Ook krijg je meteen een indruk van het bedrag wat je zelf moet inleggen voor bijkomende kosten zoals bijvoorbeeld voor de notaris. Dat bedrag wordt ook wel de eigen inleg genoemd en is al best een groot bedrag. Wat blijft er dan nog over van je spaargeld voor het verbeteren en inrichten van een woning? Als het antwoord is; niet veel. Dan is wellicht een verbouwingsdepot de oplossing voor jou.
Let op! door het toegevoegde depot wordt je hypotheek wel hoger en dit moet je met je inkomen wel kunnen dragen. Je kan dus niet met een maximale hypotheek ook nog een depot afsluiten.

Maar wat is een verbouwingsdepot nu eigenlijk?

Een verbouwingsdepot is een bedrag dat je kan meefinancieren in je hypotheek. Waardevaste verbeteringen kun je vaak voor het volledige bedrag meefinancieren en andere smaakgevoelige verbeteringen kun je vaak niet volledig, maar wel voor een gedeelte mee financieren. Denk bij smaakgevoelige verbeteringen aan bijvoorbeeld een nieuwe keuken of badkamer. Een dakkapel is daarentegen waardevast. Het voegt blijvende vierkante meters toe aan je woningoppervlak en blijft daardoor van waarde.

 

 

Hoe hoog mag een bouwdepot zijn?

De hoogte van je bouwdepot samen met je hypotheek mag nooit hoger zijn dan 100% van de woningwaarde na de verbouwing.

Stel: je wilt een woning kopen voor €250.000 En een bouwdepot afsluiten van €10.000 om een dakkapel te financieren. Er zal dan een taxateur de woning gaan taxeren met de toekomstige dakkapel. Komt de woningwaarde met dakkapel om €260.000 uit dan kun je dus 100% meefinancieren.

Doe je hetzelfde met een keuken van 10.000 en is na taxatie de woning met nieuwe keuken 255.000 waard betekent dit dus dat je de helft zelf moet betalen en dus dat je de keuken voor 50% kan meefinancieren in je bouwdepot.

Uitzondering voor verduurzamen

Wil je een bouwdepot afsluiten om de woning te verduurzamen? Dan geldt er zelfs een aantrekkelijker percentage om te lenen van 106% (cijfers 2023) van de woningwaarde na verduurzaming. Denk hierbij aan zaken zoals zonnepanelen, HR++ beglazing, warmtepomp of isolatie.

Dus geef die woningen die al een aantal maanden online staan nog een extra blik, wie weet staat jouw droomhuis(met was aanpassingen) al die tijd al op Funda!