Starter: Jouw eerste huis kopen met deze 7 overzichtelijke stappen

Hey starter! Denk jij eraan om jouw eerste huis te kopen en weet je eigenlijk niet waar je moet beginnen? Dan is deze blogpost voor jou!
Er zijn zoveel dingen om rekening mee te houden zoals budget, wensen, bezichtigingen en koopcontracten. Waar moet je allemaal op letten?
Hieronder lees je alles over hoe jij jouw eerste huis kunt kopen in 7 overzichtelijke stappen:
1. Wensen

Het begint vaak dat je op Funda aan het dromen bent en verschillende woningen aan het bekijken bent waar jij je al helemaal ziet zitten.
Prachtig maar wat kun je eigenlijk betalen? En wat zijn jouw wensen eigenlijk?

Denk eraan hoeveel slaapkamers heb je nodig, Is het belangrijk dat er een buitenruimte is en in welke ruimte wil je jouw hobby’s uitvoeren?
Als het een appartement betreft: Hoe belangrijk is het dat er een lift aanwezig is? Dit zijn allemaal dingen die je het beste even voor je zelf kan opschrijven zodat je ook kunt inzien welke wensen noodzakelijk zijn en met welke wensen je kan leven als je dit niet vindt in een woning. Het is belangrijk dat je realistisch blijft wat je voor jouw budget kunt kopen.

2. Hypotheekadviseur

Nadat je gedroomd hebt op Funda en duidelijk hebt gekregen wat jouw wensen voor jouw nieuwe droomhuis zijn, dan is het verstandig om een vrijblijvend gesprek in te plannen met een hypotheekadviseur. Tijdens dit gesprek wordt jouw financiële situatie duidelijk op beeld gezet en kom je erachter in welke prijsklasse jij kan gaan zoeken naar een woning.
Ben je benieuwd en wil je alvast een idee hoeveel je kunt lenen? Je kunt een proefberekening maken bij onze partner Financieel Fit Nijmegen
Naar aanleiding van de proefberekening kun je ook een vrijblijvend gesprek aanvragen om een nauwkeurigere berekening te laten maken.

3. Woning zoeken

 

Nu dat je weet in welke prijsklasse je kunt zoeken, begint het leuke werk! Je mag gericht gaan zoeken naar jouw droomwoning. Het eerste wat je denkt, is dat deze zoektocht dus begint op Funda. Dat hoeft zeker niet! Vaak worden woningen al eerder aangeboden op andere plekken. Bij ons staan ze vaak eerder op onze facebookpagina en wij hebben ook een handige gratis tool om een alert te krijgen als jouw droomwoning online komt via ons unieke platform Vodem.nl

 

4. De bezichtiging

Fantastisch! De eerste bezichtiging is aangevraagd. Ontzettend spannend want je mag eindelijk gaan kijken bij de woning! De eerste tip die we willen geven is dat het slim is om iemand mee te nemen. Met voorkeur iemand die misschien zelf een eigen huis heeft of een aankoopmakelaar. Een aankoopmakelaar heeft veel ervaring in de aan- en verkoop van woningen, dus kijkt met een ander perspectief. Ook word je een stuk serieuzer genomen. Je bent immers goed voorbereid. Wil jij graag een aankoopmakelaar inschakelen? Neem contact met ons op!

Belangrijk is om te letten op de staat van de woning: Zie je vochtplekken, slecht onderhoud of sterk verouderde apparatuur? Kijk wat jij belangrijk vindt. Als je de keuken toch wilt veranderen dan maakt een kapotte vaatwasser niks uit, die zal er toch meteen uitgaan. Ook is het slim om even vanuit het raam boven in de tuin van de buren te kijken, dan kun je al snel zien wat voor een mensen het zijn. Vraag dit ook aan de makelaar, zo weet je meteen of er gedoe is in de buurt.

5. Een bod uitbrengen

De bezichtiging is achter de rug en je bent positief over de woning. De volgende stap is dus een bod uitbrengen. Je kunt simpelweg contact opnemen met de makelaar en je bod uitbrengen, maar wat is nu een goed bod? Wanneer je een aankoopmakelaar hebt ingeschakeld dan zal hij of zij jou begeleiden door dit proces. Doe je dit zonder aankoopmakelaar dan is het vooral de vraag, wat wil je aan de woning uitgeven, wat is de woning jou waard en zijn er bepaalde voorwaarden die jij wilt betrekken bij het doen van een bod?

Wil jij bijvoorbeeld een bod doen met voorbehoud van een bouwtechnische keuring omdat het een oude woning is? Besef wel dat hoe meer voorwaarden jij koppelt aan jouw bieding, hoe minder interessant het voor de verkoper wordt om voor jou te gaan als er meerdere biedingen zijn. Ze willen immers zo snel mogelijk verkopen aan de meest betrouwbare koper. Wil jij graag als meest betrouwbare koper overkomen? Je kan ook een bod doen zonder voorbehoud van financiering, dit is erg aantrekkelijk als verkoper.

6. Onderhandelingen

Je bent pas in onderhandeling als je een tegenbod hebt ontvangen van de verkoper. Heb je nog geen reactie op je bieding? Dan ben je nog niet in onderhandeling en dan kan het nog alle kanten op. Wanneer de verkoper met jou verder wilt, zul je dus een bericht van de makelaar krijgen dat je bod is geaccepteerd of dat je een tegenbod krijgt waar jij dan weer op mag reageren. Zijn jullie het beide eens met de bieding dan zal er een voorlopig koopcontract getekend worden. Door dit contract hebben jullie beide zekerheid dat de woning verkocht is.

De taxateur zal nog bij de woning gaan kijken of jullie de hypotheek rond krijgen wanneer het bod met voorbehoud van financiering is uitgebracht. Verder zal er een datum bekend worden gemaakt voor de sleuteloverdracht en bij welke notaris het definitieve koopcontract getekend wordt.

7. De sleutel

Het moment is daar! Gefeliciteerd, de woning is ein-de-lijk van jou en de plannen kunnen beginnen. Wil je veel in de woning gaan doen en kan je wat inspiratie gebruiken? Kijk dan eens op onze pinterestpagina 

Fantastisch, je hebt een eigen woning! Het is een hoop geregel geweest, maar dan heb je ook wat!
Ondanks het een super leuke nieuwe fase is, komt het ook met verantwoordelijkheden en daar helpen we je graag mee.
Houd onze facebook of website in de gaten voor jouw seizoensonderhoud alert zodat jouw woning optimaal beschermd is tegen de toekomst.