Hoe werkt bieden? Een overzicht van alle in’s en out’s over een bod uitbrengen

Hoe werkt bieden nu eigenlijk? Sommige van jullie zijn op zoek naar je eerste woning en vragen je af hoe het biedingsproces verloopt. Ook is het slim om deze blog te lezen als je al wat meer ervaring hebt, want bieden blijft een sport. Wanneer doe je nu een goed bod?!
Richtlijnen

Je hebt een prachtige woning bezocht en jij of jullie zijn het er over eens. Het is tijd om een bod uit te brengen!
Voordat je overgaat naar deze belangrijke stap in het aankopen van je droomhuis, zijn er bepaalde richtlijnen die jou kunnen helpen met het bepalen van de hoogte van je bod:

Hoogte van de hypotheek

Allereerst is het belangrijk om te weten wat jouw maximale hypotheek is. Deze informatie is belangrijk zodat je weet wat het huis jou straks maandelijks gaat kosten.

Animo

Op het moment is er nog steeds meer vraag dan dat er woningen zijn. Dit zorgt dat er vaak meer geïnteresseerden zijn en je niet al te lang moet wachten met stappen ondernemen.

Het kan ook zo zijn dat de woning al langere tijd online staat, in dat geval kan je een lager openingsvoorstel doen.

Voorwaarden

Wanneer je een bod wilt doen is het belangrijk om na te denken over bepaalde voorwaarden. Wil je bijvoorbeeld onder voorbehoud van financiering een bod doen? Dit houdt in dat je de koop nog kunt ontbinden als je de hypotheek niet rond krijgt.

Je kunt ook een bod uitbrengen onder voorbehoud van een bouwtechnische keuring wanneer je twijfelt aan de huidige staat van de woning en de kosten daardoor flink kunnen oplopen.

Besef wel dat jouw voorwaarden ook afstotend kunnen werken voor verkopers. Zij willen graag het hoogste bod met de meeste zekerheid.

 

Het biedingsproces

Behalve bovenstaande richtlijnen is het ook van belang in welke vorm een bod wordt aangenomen, dit kan op verschillende manieren zijn namelijk:

Eenmalig een bod doen

Deze vorm is altijd te hanteren. Het houdt in dat je een bod doet op de woning (met de bovenstaande richtlijnen in acht) en dan zal de verkoper samen met de makelaar het bod accepteren of afwijzen.

Bieden op inschrijving

Dit is op het moment de populairste vorm van bieden. Dit houdt in dat je schriftelijk een bod uitbrengt, vaak via mail of een website. Bij veel interesse zal de makelaar contact opnemen met de geïnteresseerden en een deadline stellen om te bieden vóór een bepaalde datum.

Daarna kan de makelaar met de verkoper(s) kijken welk bod het meest aannemelijk is (inclusief voorwaarden) en zo de gelukkige nieuwe eigenaar kiezen.

Onderhandelingen

De verkoop van een woning is vaak een proces van over en weer bieden. Jij als geïnteresseerde doet een realistisch bod, waarop de verkopende partij, als ze geïnteresseerd zijn, een tegenbod zullen plaatsen, dit gaat vaak een paar keer over en weer voordat je samen tot een compromis zult komen.

Veiling

Op het moment dat er heel veel animo is, kan de makelaar in overleg met de verkoper ook kiezen om een online veiling te starten. Zo zie je meteen wat andere geïnteresseerden bieden en kan jij hier ook op reageren door een hoger bod te plaatsen. Deze vorm komt niet heel vaak voor, maar is wel een mogelijkheid.

Dus lang verhaal kort, Het juiste bod hangt af van een aantal factoren. Wij als makelaar vinden het belangrijkste dat het goed voelt voor jou. Je doet immers de grootste aankoop van je leven en daar moet je tevreden over zijn. Hopelijk geeft deze blog meer duidelijkheid over het proces en mocht je graag hulp willen met het aankopen van je droomwoning, dan mag je ons altijd bellen!