Is jouw (nieuwe) woning klaar voor de herfst? Dit is jouw alert voor woningonderhoud

Komende zaterdag breekt de herfst aan en dat betekent een nieuwe alert voor jouw seizoensonderhoud.
Wij willen er samen voor zorgen dat jouw nieuwe woning zijn waarde behoud door deze tips te delen!

 

1. Dakpannen en dakgoten nakijken en leegmaken

De start van de herfst is een goed moment om het dak na te kijken. Zijn je dakpannen nog heel en liggen ze recht? Voorkom lekkages en houtrot door je dak goed te checken tijdens dit seizoensonderhoud. Huur eventueel een vakman in, een lekkage verhelpen is vaak veel duurder. Ook valt er weer een hoop blad van de bomen, dus houdt je dakgoten goed bij, zodat de goot niet verstopt raakt.

2. Warmteverlies woning

Nu dat de koudere dagen weer aanbreken, is het verstandig om je woning even door te lopen. Check dichte ramen en deuren op tocht. Dit verhelp je gemakkelijk door een tochtstrip te plaatsen. Ook is het slim om na te denken over verduurzamen door HR++ glas te plaatsen, mits dat nog niet aanwezig is in de woning. Een goedkopere oplossing is om gordijnen op te hangen. Dit zorgt ook voor gedeeltelijke isolatie.

Ook het isoleren van het dak of zoldervloer is een slimme manier om de warmte in huis te houden. Is je spouwmuur nog niet geïsoleerd? Houdt er dan rekening mee dat dit een tijdrovende klus is geworden. De wetgeving is veranderd. Dit betekent dat je eerst een ecologisch onderzoek moet laten verrichten of er vleermuizen in je spouw leven.
Dit kan tot 2 jaar duren en is een flinke uitgave.

 

 

3. Schoorsteen checken

Heb je een schoorsteen en wordt deze nog gebruikt? Dan is dit het moment om de schoorsteen te (laten) vegen, zodat deze helemaal klaar is voor het najaar.

Ook wanneer je nog een rookkanaal hebt en regelmatig last hebt van vogels, is dit een uitgelezen moment om de bovenkant van je schoorsteen dicht te maken.

De gemeente heeft eerder dit jaar een subsidieregeling voor het dichtmaken of verwijderen van een schoorsteen gehad, maar helaas is het budget op. Of hier nog een vervolg van komt, is onduidelijk.

 

4. Platte dak nalopen

Heeft jouw woonruimte of garage/schuur een plat dak? Zorg dan dat deze vrij is van water en vuil. Wanneer het water blijft liggen op een plat dak kan dit voor scheuren zorgen en – in een extreem geval – instorting. Het water hoort naar de afvoer te lopen, is dit niet het geval, laat hier dan een professional naar kijken.

 

5. Denk alvast na over je tuinset en potplanten

Heb jij prachtige meerjarige potplanten die slecht tegen de kou kunnen? Bedenk dan alvast een plek waar ze kunnen overwinteren. Ook voor je tuinset is het beter dat deze niet buiten blijven staan. Denk aan de garage/schuur/in huis of onder de overkapping. Zo ziet je tuin er in het voorjaar ook weer prachtig uit.

6. Ventilatieroosters

Juist in de koudere periodes is ventileren belangrijk. Hierdoor voorkom je schimmelvorming in huis. Frisse lucht is belangrijk in huis voor een goede gezondheid. Loop daarom je ventilatieroosters na. Werken ze nog of zijn ze toe aan een schoonmaakbeurt? Je kan de roosters van het raam af klikken of schroeven en ze vervolgens laten weken in een sopje. Ventilatieschuiven kun je eenvoudig stofzuigen.

7. Snoeien in de tuin.

Je mag de bramen en de zomerframbozen nu terugsnoeien, zo komen de struiken volgend jaar des te sterker terug.
Knip niet zomaar alle uitgebloeide bloemen eraf. Deze kunnen nog uitzaaien en zomaar afknippen kan ook zorgen voor rot in de plant.
Eventueel bladafval kun je gebruiken om vaste planten te beschermen tegen de komende vorst.
Als je een haag in jouw tuin hebt, dan is er een grote kans dat deze flink gegroeid is. Deze mag je nu weer terug snoeien tot de uitlopers zodat de haag uiteindelijk mooi vol wordt.

Doe je elk seizoen een beetje onderhoud, dan gaat alles veel langer mee. En heb je dus veel meer plezier van jouw huis!

Heel veel succes! Volg onze Facebookpagina om een alert te krijgen wanneer het weer tijd is voor het seizoensonderhoud.