Wat is een energielabel en hoe werkt het?

We krijgen veel vragen over het inmiddels verplichte energielabel. Wat is het nu precies en hoe moet u dit regelen / aanvragen?

Alle 5 miljoen woningeigenaren hebben begin 2015 een voorlopig energielabel van de Rijksoverheid gekregen. Dit voorlopige label is gebaseerd op onder andere het bouwjaar en is bedoeld als aanmoediging om na te denken over verbeteringen voor een comfortabelere en energiezuinigere woning.

Bij verkoop of nieuwe verhuur moet de verkopende partij het voorlopige energielabel definitief gemaakt hebben. Dat kan eenvoudig online en kost enkele euro’s tot een paar tientjes. Als een definitief label bij verkoop of verhuur ontbreekt, riskeert de verkoper een boete van maximaal 405 euro. Het voorlopige energielabel is een schatting. De schatting is gebaseerd op gegevens van het Kadaster (type huis, grootte, bouwjaar) en op gegevens van vergelijkbare huizen. De praktijk kan anders zijn: een woning kan een beter of slechter energielabel hebben.
Met een energielabel kunnen kopers en huurders eenvoudig zien of een woning zuinig of onzuinig is. Handig, want een keuze voor een energiezuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus  beter voor het milieu.

Klassen
Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is vergeleken met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis is goed geïsoleerd en heeft dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen.

Aanvragen energielabel
Woningeigenaren kunnen met behulp van hun DigiD gemakkelijk een energielabel aanvragen via de website www.energielabel.nl. De geschatte gegevens uit het systeem dient u te controleren en zo nodig aan te passen. Indien u gegevens aanpast dient u ook bewijzen en/of foto’s mee te sturen, bijvoorbeeld van dubbele beglazing. U selecteert vervolgens een erkend deskundige die de door u ingevulde gegevens gaat bekijken en controleren. Na het versturen van de gegevens ontvangt u meestal binnen enkele dagen het definitieve energielabel.