Energielabel: Is een nieuw label van toegevoegde waarde?

Waar je in 2021 nog voor enkele euro’s op internet een energielabel kon afsluiten aan de hand van een aantal vragen, is het vandaag toch wel serieuzer om te bepalen hoe energiezuinig jouw woning is. Hoeveel levert een nieuw energielabel jou op als verkoper en hoe belangrijk is zo’n label voor de koper?

Het is sinds 2008 verplicht om een energielabel te hebben bij de verkoop, aankoop of oplevering van een woning. Heb je dit niet, dan word je zonder pardon binnen enkele uren van Funda afgegooid en riskeer je een boete van 450,-

 

Waarom is een energielabel van belang?

We zijn steeds bewuster geworden van ons energieverbruik. Grotendeels komt dit door de verschuiving in kosten die het afgelopen jaar is ontstaan. We hechten dus veel meer waarde aan energiezuinig wonen en het inwinnen van energie via andere wegen zoals zonne-panelen. Dus waarom is een energielabel van belang? Een positief energielabel zal zeker de verkoop bevorderen.

Hoe werkt het aanvragen van een nieuw energielabel?

Als je op Google zoekt op het aanvragen van een energielabel dan krijg je meteen een lijst met bedrijven die dit voor je kunnen verzorgen. Let echter wel op de levertijd, het kan bij sommige bedrijven tot een aantal weken oplopen door de drukte op de markt. De kosten lopen uiteen van 300,- tot 450,- euro. Het bedrijf zal bij je thuiskomen en de woning samen met jou doorlopen. Ze kijken dan naar isolatie, beglazing en staat van de woning.

Denk jij erover om je woning bij Kolmeijer Nijmegen te verkopen en heb jij ook een energielabel nodig? Wij regelen alles voor je! Het bedrijf waar we mee samenwerken is snel met het leveren van het label zodat de verkoop van jouw woning niet hoeft te wachten. 

Wij hebben een energielabel van voor 2021, Is het verstandig om een nieuw label te laten aanmeten?

Zeker. Helaas zijn de labels die voor 2021 zijn opgesteld, aan de hand van een aantal vragen online, niet echt betrouwbaar. Zo is er bijvoorbeeld recent nog een woning uit ons bestand van een E label naar een C label gegaan. Er was wel iets aan de woning gebeurd in de tussentijd, maar niet zo groots dat het twee energieniveaus zou schelen.
Het werkt natuurlijk beide kanten op. Heb jij een oude woning met een gunstig energielabel dan is het wellicht zonde, dit geldt vaak ook voor nieuwbouw woningen, daar kloppen de labels vaak wel.

Dus kiezen voor een nieuw energielabel? Het blijft maatwerk. Een ding is zeker: Zonder energielabel kun je jouw woning niet verkopen.
Twijfel je of het wel of niet verstandig is om een nieuw label aan te laten meten? Overleg dit zeker met je makelaar.