Het Coronavirus en de woningmarkt

Het Coronavirus: De gevolgen voor u en de woningmarkt
Door de uitbraak van het coronavirus is het vertrouwen van de consument afgenomen, wat invloed heeft op alle branches. Daarom is het niet gek dat de koper verwacht dat de huizenprijzen zullen zakken. Tot nu toe vallen de effecten van het virus mee, zo zegt NVM-voorzitter Onno Hoes.

Positief blijven?
Het is een onzekere tijd en een tijd die we nog niet vaak hebben meegemaakt. Wat het daadwerkelijke effect zal zijn van het virus is daarom nog onbekend omdat er veel variabelen en onzekerheden zijn die de woningmarkt kunnen beïnvloeden. China loopt voor in de curve wat betreft het virus en daar begint het virus inmiddels af te nemen onder de bevolking. Volgens Zillow is de huizenmarkt in China stabiel gebleven ondanks het virus. Zelfs in Eindhoven loopt de markt twee weken voor, daar is het ook al duidelijk dat de markt na een kleine daling aan het opkrabbelen is, zo vermeld het NVM. Ook tijdens het SARS-virus in 2003 bleef de huizenmarkt stabiel. Dit zijn hoopvolle berichten maar resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor het heden. Hierom doet Kolmeijer Makelaars Nijmegen er alles aan om zo veel mogelijk door te laten gaan, zodat ook jij je huis kan kopen of verkopen. Wel worden er vanuit het RIVM en de NVM richtlijnen opgesteld waar wij ons aan houden en waar wij op proberen in te spelen.

Bekijk nu de maatregelen op de volgende pagina.

De Nederlandse woningmarkt kampt nog steeds met een te kort aan huizen en het virus zal dit hoogstwaarschijnlijk niet veranderen. Dit mede omdat de overheid heeft aangegeven diep in de buidel te willen tasten om de consument te ondersteunen. Het aantal bezichtigingen neemt af maar de serieuze huizenzoekers blijven kopen, daarom is er nog weinig invloed op de algemene verkoopresultaten.

Als de coronacrisis voorbij is, verwacht Hoes weer een opleving. “Als 1 juni het ontspanningsmoment gaat worden, dan krijg je weer een enorme toevloed aan woningen.” Om de stand van de markt goed te monitoren zal het NVM nu elke week de standen opmeten in plaats van elk kwartaal.

Houd voor meer informatie onder andere de NVM-website in de gaten!